doorzoek de gehele Leestrommel

Leestrommel
Leestrommel
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

De Leestrommel - bestaat sinds september 2005


Vilan van de Loo

Waar komt dat vandaan, die belangstelling voor vrouwen die over Indië schrijven? Ja, kon ik die vraag maar ten volle beantwoorden.

Een deel van het antwoord ontstond tijdens mijn studie Indische Letterkunde (Leiden, cum laude 1993), toen ik de Indische damesromans ontdekte. Daar, in die boeken, vond ik veel meer over het Indische leven dan in herenromannetjes. Ze lieten me niet los. Sommige auteurs evenmin. En dus begon ik over deze vrouwen boeken te schrijven. Over de kruidengeneeskundige mevrouw J. Kloppenburg, over de journaliste Beata van Helsdingen-Schoevers, over de vertelster Lin Scholte en daarna promoveerde ik op een biografie van waarschijnlijk de allereerste Indische romanschrijfster in Nederland: Melati van Java. Over deze en andere vrouwen geef ik lezingen. Wilt u daarover meer weten, bezoek dan mijn website. Daar leest u ook, of ik verder nog wat uitvoer.

Misschien heb ik in een vorig leven in Indië gewoond. Dat zou deze zielsdiepe belangstelling nog het beste verklaren. Zo ergens voor de Eerste Wereldoorlog, aan de rand van een klein stadje of inwonend op een grote suikeronderneming. Het oude leven, tempo doeloe zeggen we nu. De tijd, waarin de damesromans actueel en spannend waren.

Vilan van de Loo