doorzoek de gehele Leestrommel

Leestrommel
Leestrommel
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

De Leestrommel - bestaat sinds september 2005


Overduyn-Heijligers, E.: Vrouw (1900)
Goena-goena, hartstocht en huwelijkse liefde, een stalkende man en een maatschappij vol achterdocht en jaloezie: er zijn weleens lichtvoetiger romans geschreven. En dan is er het wrede slot nog. Maar juist daardoor blijgt het boeien, fel-realistisch tot de laatste pagina. Ten onrechte vergeten door de watjes literatuurgeschiedenis-schrijvers. Lees en huiver.

Overduyn-Heijligers, E.: Warm bloed (1904)
Dit is het tragische en meeslepende levensverhaal van het Indische meisje Diana de Kanter. Zij heeft alles mee: een opvoeding in Brussel, liefhebbende ouders, genoeg geld en uiterlijke schoonheid. Maar zij heeft ook warm bloed, dat stromen wil. De eerste goede echtgenoot verveelt haar, de tweede echtgenoot heeft na een kort opvlammende passie nog maar weinig over, de derde... En dan is er nog die nacht vol passie met de koetsier. Een roman waarin het ene na het andere taboe doorbroken wordt, vol fatale broeierige lusten en toch...kassian, Diana, was er nu echt geen andere weg?

Overduyn-Heijligers, E.: Balmoedertje/ Kruisweg (1906)
Twee novellen, die elk op een eigen manier schokkend zijn. In het onschuldig klinkende Balmoedertje begrijpt een vrouw dat de man van wie ze nog steeds houdt, met haar dochter zal trouwen. Moeder en dochter zijn even verliefd. Of de man iets door heeft of met opzet handelt, blijft vaag. IDe novelle Kruisweg beschrijft de lijdensweg van Paul van Weeden en zijn verloofde/echtgenote Dina, met betrekking tot zijn voorkind. De moeder is weggestuurd en maakt op het einde een zeer droevige rentree

Overduyn-Heijligers, E.: Als de Sennahs bloeien (1910)
Liefde, passie en moord, en dat alles gesitueerd in de Islamitische belevingswereld. Welke auteur waagt zich er daar nog aan? Mevrouw Overduyn schetst met haar impressionistische pen de geschiedenis van Naïlah, Rahmat, en Djójó. Zelden stond een tere vertelstijl in zulk een wreed contrast met een schokkende inhoud. Niet lezen voor het slapen gaan. U bent gewaarschuwd.

Overduyn-Heijligers, E.: Anaq Mas, “Gouden Kind” (19XX)
Intrigerend verhaal over het meisje Kembang dat door haar moeder verkocht wordt aan mevrouw Wiel, een Indische vrouw die haar laat martelen. Kembang geeft blijk van een grote veerkracht, weet te ontsnappen, wordt op jonge leeftijd njai van een Europese man en ziet er gelukkig uit. Net wanneer we een happy end verwachten, komt er een onverwachte wending. Dan weten we niet meer wat we van Kembang moeten denken. Prachtig proza, dat wel.

Ovink-Soer, M.C. E.Vrouwenleven (1900)
Bundel verhalen, van kort naar langer, met mini-observaties van het leven in de kolonie, vanaf het zielenleven van een karbouwenjongetje, de emoties van een zendelingenvrouw en hoe een meisje trouwde, emigreerde en in de kolonie haar angsten overwon. Getuigt van een groot verlangen te willen begrijpen. Mooie en interessante details.