doorzoek de gehele Leestrommel

Leestrommel
Leestrommel
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

De Leestrommel - bestaat sinds september 2005


Neys-Ekker, Anna: 'De doodenmarsch'. In: Het Soerabaiasch Handelsblad (1904)
Kort en indringend feuilleton over een cholera-epidemie in het stadje. Mevrouw Harden is genezen en ziet de ziekte bezit nemen van de dokter. Ze hoort dat ze voor hem de dodenmars van Chopin oefenen: " "De dood is de hel voor den mensch die hem vreest, en met angst aan hem denkt, omdat het sterven hier — verre — het toppunt van wenschelijk lijden is. " Komt zeer realistisch over.

Noordwal, Cornélie: Een Indische neef (1888)
Amusante novelle over een Indische man die een levendig meisje verlost uit haar geestdodende bestaan dat ze noodgedwongen leidt in een klein Nederlands dorp. Uiteindelijk valt vrijwel het hele dorp voor zijn welbespraaktheid en zijn charme. Wie de novelle leest, begrijpt dat heel goed.

Noordwal, Cornélie: Het dagmeisje van den majoor In: Een vergeten schuld. Novellen. (1897)
Gijs van Vlonderen, gepensioneerd majoor, woont met eega Emilie en zoon Albert in de Haagse Madoerastraat. Er moet een dagmeisje komen en dat wordt de taak van de majoor. Vermakelijke, op het kluchtige af, vertelde geschiedenis, met een optreden van een Indisch gepensioneerd ambtenaar, en de onvergetelijke verschijning van "Sjenetje" en haar moeder, tegen wie de majoor het aflegt.

Noordwal, Cornélie: Intra Nos (1902)
Een Haagse freule ontmoet een Indische man. Zij vat een diepe liefde voor hem op, hij houdt afstand. Ragfijne tekening van het aristocratische milieu van Iris van Rheenen waarin Richard Wybrandts niet thuis is. Een wanhopig makend medogenloos verhaal is het, met een dramatisch einde. De roman is zeven keer herdrukt. Het publiek kon er niet genoeg van krijgen en terecht. Haags, Indisch, een freule en werkende meisjes, liefde en eenzaamheid: en dat alles tot leven gebracht door Cornélie Noordwal. Wat een schrijfster. Een fenomenaal boek.