doorzoek de gehele Leestrommel

Leestrommel
Leestrommel
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

De Leestrommel - bestaat sinds september 2005


Dé-Lilah: Een Indisch dozijntje (1898)
Twaalf verhalen schonk ons Dé-Lilah (ps. Lucy van Renesse) en al heeft zij oog voor liefde en tederheid, haar palet als schrijfster kent vele kleuren. Soms is een verhaal een mooi uitgesponnen anecdote ("Moeder de vrouw"), een algemene beschrijving ("Komedie Stamboel") dan weer zijn het felle moord- en doodslaggeschiedenissen, soms ook met zelfmoord ("Rust in vrede"). Voor iedereen en voor elke stemming is er wel wat moois te vinden in deze bundel die nu volledig digitaal beschikbaar is.

Dé-Lilah: Mevrouw Klausine Klobben op Java (deel 1) (1899)
Een buitengewoon merkwaardig boek, waarin we met ene Klausine Klobben rondreizen en van alles zien en meemaken, van een krankzinnigeninstituut, beschouwingen over het huwelijk, winkels en hoe Deli werkelijk is, begraafplaatsen, omgang met koelies enzovoort. Het lijkt op een reisboek maar het is in feite een amusante en toegankelijke doorsnede van het leven op Java tegen het einde van de negentiende eeuw. Een aanrader.

Dé-Lilah: Mevrouw Klausine Klobben op Java (deel 2) (1899)
Het tweede deel van de rondreizende mevrouw Klobben, even vermakelijk en interessant als het vorige. Met optredens van toenmalige bekende mensen.

Dé-Lilah: 'Onder de Rajahs. Ethnologische studie'. In: De Sumatra Post (1899)
Of het een reisverslag is, een fictief verhaal of een autobiografisch geschrift, dat laat Dé-Lilah aan haar lezers over om te beslissen. Waarschijnlijk is het alledrie waar. De ik-figuur vertelt over haar expeditie naar de Bataklanden en wat zij daar tegenkomt: verrassend fraaie kunst, menseneters die haar op waarde schatten, een inheemse vorst op de fiets, een lepralijders en nog veel meer. Het is bepaald een verdienste dat al deze merkwaardigheden zeer geloofwaardig overkomen. Om over na te denken.

Mevrouw A.Köhler-Diehl: artikelen uit de Hollandsche Lelie, rondom 1905.
De passar malam te Soerabaja; Een praatje over geld (met een boze reactie van Van Vleuten); opstel over vrije liefde; verhaal Toewijding - waarin een Hollandse man zijn njai wegdoet om met een meisje uit Nederland te trouwen. Het meisje besluit met zijn moeder hem zijn onreine leven te vergeven. De toewijding is die van Irah waarbij de man zeldzaam harteloos afsteekt: "‘Arm, arm ding wat had ze me lief... welk een grenzelooze toewijding’... zuchtte hij en strekte zich moe uit op zijn couchette. - Zoo sliep hij in. -"