doorzoek de gehele Leestrommel
Mevrouw J.Kloppenburg-Versteegh: Het leven van de Europeesche vrouw in Indië Deventer: Charles Dixon,1913 (met drie patronen)
Het opmaken van het bed en het schoonmaken der slaapkamer.
Als men des morgens de slaapkamer verlaten heeft, is het eerste werk van de binnenmeid of soms ook wel van de naaister, al naar gelang men het heeft ingesteld, dat de pot de [NAZIEN chambre naar buiten wordt gebracht. Vervolgens worden de bedgordijnen naar boven
[37:]
omgeslagen of aan weerszijden flink opengeschoven. De kussens en rolkussen worden buiten in de zon gebracht, of als men de ochtendzon in de slaapkamer heeft, op de vensterbank geplaatst. Laat dit niet na! Hoe meer uw kussens aan de zonnewarmte zijn blootgesteld geweest hoe minder ge aan stijfheid der nekspieren of kou in het hoofd te lijden zult hebben. De bultzak moet ge iederen dag laten omkeeren; dit is beter voor haar behoud. Leg op het ijzeren ledikant dunne planken; vervolgens de rottanmat en dan de bultzak; het bed zal dan niet doorzakken en lijdt uw bultzak er niet onder en ge slaapt niet in een kuil, als het bed lang gebruikt is geworden. Voor uw gezondheid en voor de koelte moet ge boven op de bultzak een gevlochten matje neerleggen, vervaardigd van gras of rietstengels; deze matten zijn op alle pasars voor weinig geld te krijgen. Voor ge een mat gebruikt, ontsmet ze in opgeloste carbol of lysol, omdat ge niet weet of ze zindelijk is. Op de mat legt men het laken; een mooie breede kant aan de sprei siert het bed; doet men deze evenwel veel in de wasch, zoo heeft men kans dat ze spoedig door de ruwe behandeling van den waschman bedorven is. Om dit te voorkomen wordt de kant met knoopjes aan het laken vastgemaakt en kan dan, als de sprei in de wasch gaat, er af genomen worden; zoo zal men lang plezier van de mooie kanten hebben.
[38:]
Hebt ge last van de warmte, gebruik tule voor uw gordijn (klamboe). Dit is gezonder en luchtiger maar ook duurder. Let evenwel op, dat ge goede kwaliteit koopt; deze is zeer duur, maar ge doet er daarentegen ook ruim 7 jaar mede, indien ge het in huis laat wasschen. Dit behandelt men zeer eenvoudig, maar laat de klamboe niet te vuil worden en voorkom dit door ze elken dag met een sapoelidie uit te kloppen, zoodat alle stofdeeltjes er uit gaan. Een sapoelidie is een bezem die van de middelnerven der klapperbladeren gemaakt is. Het wasschen geschiedt op de volgende manier: In een emmer koud water wordt een volle soep-lepel gezuiverde terpentijn gedaan, roer het goed om en laat de klamboe er 24 uren in. Spoel ze zonder wringen in schoon water uit; doe in een anderen emmer met water wat blauwsel in een doekje gewikkeld en zorg dat 't water gelijk van kleur wordt; doop de klamboe er in en laat ze er een oogenblikje in staan; zonder wringen hangt men de klamboe in de zon te drogen. De bultzak moet eens per week bij het uithalen der kamer in de zon gedroogd worden. Klop hem met een bultzakklopper flink uit en zorg dat hij goed aan weerszijden gedroogd wordt. Dweil de kamer met groene zeep of soda af en later nog eens met schoon water, laat echter de dweil niet te nat zijn, omdat dit meer vocht in huis brengt.
[39:]
Haalt men eens per week de kamer uit, de huisvrouw is het aangeraden, zoo nu en dan er bij te staan, want de meeste Javanen zullen alleen die gedeelten schoonmaken, welke voor het oog zichtbaar zijn. Laat kapstok, stoelen, enz. naar buiten brengen, laat goed nakijken of er geen spinraggen of ongedierte op bed of meubels zijn. De huisbedienden, het schoone waschgoed en vleermuizen brengen wandluizen in huis, wees er steeds op bedacht om bij het bedopmaken tusschen de naden en de hoeken van gordijn en bultzak te kijken. De eitjes dezer dieren zitten tusschen het naaisel van den bultzak en hebben de kleur van het garen waarmede de bultzak is genaaid. Zoodra ge onraad bemerkt, borstel alles goed af met een tamelijk sterke oplossing van sublimaat, ook het ledikant, de matten en de planken, zet alles flink in de zon. Kan men de beestjes moeilijk verwijderen, hang dan beneden aan de bedstijlen en onder de mat van het bed eenige takken ligoendi. Behalve de bovengenoemde beestjes, heeft men in Indië nog last van schorpioenen (kolodjenking) en duizendpooten (klabangs). Ongedierte wordt veel aangetroffen in houten of bamboe huizen, of woningen met houten of rieten bedekkingen, als ook in oude woningen. De beten van deze insecten wekken gezwellen en koortsen op en zijn zeer pijnlijk.
[40:]
In zeer korten tijd verdwijnt de pijn, als men er fijn gestampte Sambiloto bladeren op doet. Deze plant behoort in eiken tuin gekweekt te worden, zij groeit als onkruid. In oude huizen, treft men dikwijls kakkerlakken; het eenige middel om ze te verdrijven is , aanhou dend jacht op hen te maken, zijn ze b.v. in een kast, dan kan men ze lokken door er een bord jenever neer te zetten, deze dieren vreten stukken uit de kleeren, uit het papier van de boeken enz. In Indië is verder de witte mier (rajap) een groote plaag, in één nacht kunnen deze beesten aan de kleerkasten groote schade aanrichten. Heeft men ze eenmaal in huis, zoo zijn ze haast niet weer te verjagen, het beste middel is arsenicum met wat suiker te vermengen en dit zoo diep mogelijk in het gat te brengen waar ze uitkomen, dit moet men dikwijls herhalen. Een klein insect, de vliegende mot, brengt aan onze kleeding eveneens groote vernielingen aan, ze gelijkt op een komkommerpit, ziet er grijs uit en beweegt zich moeilijk bij daglicht. Zij klampen zich liefst vast op wollen stoffen; de eenige manier om ze te verjagen is ze aanhoudend te vervolgen. Zijn ze in kasten, dan wil het helpen als men peperkorrels, los in de kast strooit. Men diene het oog te houden op de sleutelgaten van kasten en deuren. een soort van sluipwesp vult de openingen met aarde aan, ook in boekenkasten, ja overal nestelen zich deze beesten en beschadigen
[41:]
en bevuilen al die plekjes doordat ze er hun klei-aarde brengen. Uit het boven beschrevene kunnen onze lezeressen zien met welk een groote insectenplaag wij in Indië te kampen hebben, zoodat het van groot belang is, dat wij uiterst zindelijk zijn. In kleer- en hangkasten of koffers moet men naphtalien of kamfer strooien, dit voor de gewone mottenplaag, tegen muskieten en vliegenvuil moet men benzine aanwenden. Kleeren in hangkasten of koffers welke men niet dagelijks gebruikt, moeten iedere week gelucht worden als men er prijs op stelt ze lang goed te houden. In een slaapkamer moet een sapoelidie aanwezig zijn, met dezen bezem strijkt men het beddelaken glad en hij dient tevens als muskietendooder. In een Indische slaapkamer mogen geen portières of veel vitrages en tapijten zijn. De kapstok moet overdag leeg zijn, alles wordt dan naar buiten gedragen. Is er een divan in de kamer. dan moet het overtrek naar boven omgeslagen worden, van onder het bed, de kasten, stoelen en bank moeten de muskieten met de sapoelidie verjaagd worden. Het water in de lampetkan moet elken dag verfrischt worden. Neem geen gendi, dat is een waterkruik, in uw kamer, het water is daarin wel heerlijk koel , maar men kan niet nagaan of de gendi schoongehouden wordt, ook kan men niet zien, of het water er in zuiver is, wel in een glazen karaf.
[42:]
Het waschstel moet iederen dag geschuurd worden. Het beddegoed moet eens per week verschoond worden. Gewen u slechts op één kussen te slapen; dit is gezonder en de dames zullen geen onderkin of krop-gezwel krijgen en daardoor niet vroegtijdig oud lijken. De pot de chambre moet iederen dag met zand gewasschen en met schoon water nagespoeld worden. De waterflesschen welke bij het stilletje staan, moeten wit doorschijnend zijn, opdat men zien kan, dat het water zuiver is-, het stilletje zelf moet elke week in de zon flink gewasschen worden. Bij de wekelijksche schoonmaak moet men de vensters en deuren goed af laten wasschen; hoe minder stof hoe gezonder men woont.
vorige pagina | inhoud | volgende pagina