mevrouw Koba M.J. Catenius-van der Meijden: Makanlah Nasi! (Eet rijst!) De Indische rijsttafel (voor Holland) door mevrouw Koba M.J. Catenius-van der Meijden. Derde vermeerderde druk van "Patti - de Indische rijsttafel". 's-Gravenjage: Ort & Van Straaten, 1922
[106:]
INHOUD INLEIDING. . . . . . . VII ENKELE BIJZONDERHEDEN VAN SOMMIGE INGREDIËNTEN ... . . .XIII OVER HET KOKEN. .. .XIV
De rijstbereiding.
1. Gewone rijst . . . 1 2. Een andere manier. . . . 1 3. Rijst met kip (nassi ajam) . ... 2 4. Rijst, genaamd "nassi keboeli" . 3 5. Rijst met gehakt. ... . 4 6.Gelerijst. ... . . 4 7. Gebraden rijst (nassi gorèng) . .,. 5 8. Een andere bereiding van gebraden rijst. . 6 9. Nassi goeri . . . . 6 10. Schotel van overgeschoten rijst, sambelans en vleesch 7 11. Rijst voor zieken en zwakken (nassi-tim) . . . 7 12. Ketoepat. . . . 8
Eenige vleesch-, kip-, visch- en eierschotels.
13. Masak-Lelawar van vleesch. . . .. 8 14. Kalfsfrikadel. . . . . 9 15. Lamsvleesch met kerriesaus. . . 10 16. Varkensfrikadel.. . . 10 17. Gerafeld vleesch (abon-abon). . 11 18. Babi gorèng tomaté.. . . 11 19. Bebàtàk van vleesch (vleesch in kopjes, dan wel in bladeren gewikkeld) ... .. 12 20. Babi goelaï-kling . . 12 21. Babi kétjap (varkensvleesch met soja. . . . 13 22. Babi koetjaï (varkensvleesch met jong look) . . 14 23. Babi mérah (rood varkensvleesch).. . 14 24. Babi sesaté (varkensvleesch aan pinnen geregen) . 15
[III:]
59. Ikan kemirie (vischgerecht). . .. 32 60. Ikan brèngkès (geroosterde visch in bladeren). . 33 61. Ikan koebis . . 33 62. Ikan tjoeka (visch in azijn en kruiden) . . 34 63. Ikan brèngkes haring . 35 64. Ikan brèngkès soerabaia of ikang brèngkès kloewak. 35 65. Ikan otat-otat (gevulde visch). . 36 66. Ikan mangot .. . 36 67. Ikan terie (zeer kleine spierinkjes).. 37 68. Blinjé . ., 37 69. Ikan mérah (Makassaarsche roode vischjes). . . 38 70. Oedang tjaé . 38 71. Oedang tjoeka (garnalen in azijn) . . . 39 72. Pèpès zalm . . 39 73. Garnalenkoekjes . 39 74. Frikadel van kreeften . . 40 75. Frikadel van gehakte garnalen . 40 76. Gebakken of geroosterde scharren (namaak ikan-spat) 41 77. Rempah-oedang . .. 41 78. Sardijntjes-gorèng .., .. 41 79. Troeboek (gebakken) . 42 80. Dadar (gewone Indische eierstruif). .. 42 81. Mata sapi (spiegeleieren) . . 42 82. Omelet met ham.. 43 83. Dadar-oedang ., . 43 84. Amé-kemoeté. . . . 44 85. Telor-kerrie kling .' . 44 86. Eieren met kerriesaus . 45 87. Telor asin (gezouten eendeneieren) .. 45 88. Tomaté-isi. . . 46
Sajoers (Indische soepen) en kerrie's.
89. Sajoer assem. . . 47 90. Sajoer assem tomaté.......48 91. Sajoer bajem . . .. 48
[IV:]
92. Sajoer boontjes, ook genaamd .Goelei boontjes" . 48 93. Sajoer kool . . 49 94. Sajoer lodèh-boontjes . 50 95. Sajoer lodèh . . . 50 96. Tetégé van boontjes. . 51 97. Toemis kool (variatie op No. 93) . . 51 99. Toemis boerenkool. . 52 99. Toemis jonge peultjes . 52 100. Piendang djagoeng . . 52 101. Piedang serani. . 53 102. Piendang tel or. . . 53 103. Piendang tiram. . 54 104. Piendang van visch . . 54 105. Piendang kétjap van visch . 55 106. Kerriesoep. . 55 107. Kerrie van gekookte eieren. . 56 108. Kerrie-ajam . 56 109. Kerrie tomaté . . 56 110. Kerrie ikan. . . 57 111. Kerrie met garnalen. . . 57 112. Kerrie kodja . 58
Sambelans en sambel gorèngs.
113. Sambel oelek. . 59 114. Sambel-oelek met kétjap - ook (of) met citroensap. 59 115. Sambel assem. . 59 116. Sambel àti (sambel van lever) . 60 117. Sambel-daging (sambel van vleesch) . 60 118. Sambel bawang. .. 60 119. Sambel-telor (sambel van eieren) . . 61 120. Sambel-boeboek dèndèng . 61 121. Sambel-boebaek ikan ... . 61 122. Sambel-boeboek katjang. ... 61 123. Sambel brandal. . .'. 62 124..Sambel badjak. 62
[V:]
Sambel badjak met vleesch. . 63 Sambel badjak van garnalen. . 63 Sambel badjak van ikan terie . . 63 Sambel badjak van dèndèng . 63 125. Sambel klappa mentah. . 63 126. Sambel serdadoe . 64 127. Sambel ketimoen (komkommers) . . 64 128. Sambel lobak (rammenas) . 64 129. Sambel poja . 65 130. Sambel petéh .. . 65 131. Sambel petis . 66 132. Sambel-boeboek kring (van garnalen) . .. 67 Variaties . 67 133. Sambel oedang baba (sambel van verschc garnalen) . 67 134. Sambel grèh of ook sambel terie . . 68 135. Sambel kemirie.. . . 69 136. Sambel katjang gorèng . . 69 137. Sambel goddok (van allerlei groenten) . . 69 138. Sambel selderij of sleddrie . 70 139. Sambel oelek tjabé idjoe. . 71 140. Sambel ikan-mérah (sambel van roode vischjes) . . 71 141. Sambel troeboek . . . . . 71 142. Sambel klappa (sambel van klapper) . 72 Variatie: Boeboek-klappa . . 72 143. Sambel djeroek (sambel van citroenen). . 72 144. Sambel gorèng van eieren. . . 72 145. Sambel gorèng lombok idjoe . . . 73 146. Sambel gorèng boontjes.. .. 73 147. Sambel gorèng pengantèn . . . 74 148. Sambel gorèng van tomaten. . .. . 74 149. Roedjak gobèt . .. . . .. . 75 150. Roedjak manis (zoete roedjak) ... 75
Verscheidenheden.
151. Djagoeng klappa. ...
VI
152. Lalap van tomaten. . . . 76 153. Djanganan. . 76 154. Gado-gado Betawie . .. . 77 155. .Lembaran van vleesch of kip. . 78 156 .Ajam-àpor (kip, gevuld met kruisbessen). . . 78 157. Djagoeng met oedang . 79 158. Eend, gevuld met appelmoes. . 80 159. Lelawar van eenige vleeschsoort (b. v. van varkensvleesch) 81 160. Frikadel djagoeng (gehakt van maïs) . .. 81 . (Hetzelfde met garnalen) . . 82 161. Seroendèng djagoeng . 82 162. Seroendèng .. . 83 163. Gefarceerde komkommers. ... 83 164. Gefarceerde lomboks (frikadel tjabé) 84 165. Kroepoek. . 85 166. Pisang gorèng . . . 86 167. Tèrong gorèng . . 86 168. Chutney .. . 86 169. Atjar tjampoeradoek (namaak Indisch zuur) . . 87 170. Atjar-ikan (zuur van gebakken visch, b.v. van ijbokking) 88 171. Atjar ketimoen (komkommerzuur) . .. 88 172. Bahmie (Chineesch-Indisch gerecht) . . 89 173. Tjap-tjaé . . . 90
Eenige Indische kwee-kwee's, gebak en lekkernijen.
174. Spekkoek. . . 91 175. Kwee talem . 92 176. Klapperkoekjes... . 93 177. Kwee adas . . 93 178 Kwee pisang . . 94 179. Kwee pisang gorèng . . 94 180. Kwee bidji-salak of poetri-mandie. . 94 181. Kwee Ondé-Ondé . . 95 182. Kwee prol nanas . " 96
VII
183. Kwee caras-caras ........ 96 184. Kwee-klepon . . . . . . 97 185. Wadjiek (kwee-wajé) . . . 97 186. Djagoengtaart (maïstaart). . . . . . . 98 187. Kwee poetri mandie........99 188. Djagoeng-klappa manis. ..' . 99 189. Dawet, ook "tjendol" genaamd (gestolde arrowroot met klapper, melk, suiker).. .' 99 190. Ketan (kleefrijst) . . .' .' 100 191. Ketan-item (zwarte kleefrijst - variant) . . . 101
A. VOORBEELDEN VAN EENIGE EENVOUDIGE MENU'S VAN INDISCHE RIjSTTAFEL. . 102, 103, 104
B. EEN UITGEBREIDER MENU (met meer gerechten) 104,
inhoud | vorige pagina