doorzoek de gehele Leestrommel
Leestrommel
Leestrommel

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

mevrouw Koba M.J. Catenius-van der Meijden: Makanlah Nasi!
(Eet rijst!) De Indische rijsttafel (voor Holland) door mevrouw Koba M.J. Catenius-van der Meijden. Derde vermeerderde druk van "Patti - de Indische rijsttafel". 's-Gravenjage: Ort & Van Straaten, 1922


[106:]

INHOUD
INLEIDING. . . . . . . VII
ENKELE BIJZONDERHEDEN VAN SOMMIGE INGREDIËNTEN ... . . .XIII
OVER HET KOKEN. .. .XIV

De rijstbereiding.

1. Gewone rijst . . . 1
2. Een andere manier. . . . 1
3. Rijst met kip (nassi ajam) . ... 2
4. Rijst, genaamd "nassi keboeli" . 3
5. Rijst met gehakt. ... . 4
6.Gelerijst. ... . . 4
7. Gebraden rijst (nassi gorèng) . .,. 5
8. Een andere bereiding van gebraden rijst. . 6
9. Nassi goeri . . . . 6
10. Schotel van overgeschoten rijst, sambelans en vleesch 7
11. Rijst voor zieken en zwakken (nassi-tim) . . . 7
12. Ketoepat. . . . 8

Eenige vleesch-, kip-, visch- en eierschotels.

13. Masak-Lelawar van vleesch. . . .. 8
14. Kalfsfrikadel. . . . . 9
15. Lamsvleesch met kerriesaus. . . 10
16. Varkensfrikadel.. . . 10
17. Gerafeld vleesch (abon-abon). . 11
18. Babi gorèng tomaté.. . . 11
19. Bebàtàk van vleesch (vleesch in kopjes, dan wel in bladeren gewikkeld) ... .. 12
20. Babi goelaï-kling . . 12
21. Babi kétjap (varkensvleesch met soja. . . . 13
22. Babi koetjaï (varkensvleesch met jong look) . . 14
23. Babi mérah (rood varkensvleesch).. . 14
24. Babi sesaté (varkensvleesch aan pinnen geregen) . 15

[III:]

59. Ikan kemirie (vischgerecht). . .. 32
60. Ikan brèngkès (geroosterde visch in bladeren). . 33
61. Ikan koebis . . 33
62. Ikan tjoeka (visch in azijn en kruiden) . . 34
63. Ikan brèngkes haring . 35
64. Ikan brèngkès soerabaia of ikang brèngkès kloewak. 35
65. Ikan otat-otat (gevulde visch). . 36
66. Ikan mangot .. . 36
67. Ikan terie (zeer kleine spierinkjes).. 37
68. Blinjé . ., 37
69. Ikan mérah (Makassaarsche roode vischjes). . . 38
70. Oedang tjaé . 38
71. Oedang tjoeka (garnalen in azijn) . . . 39
72. Pèpès zalm . . 39
73. Garnalenkoekjes . 39
74. Frikadel van kreeften . . 40
75. Frikadel van gehakte garnalen . 40
76. Gebakken of geroosterde scharren (namaak ikan-spat) 41
77. Rempah-oedang . .. 41
78. Sardijntjes-gorèng .., .. 41
79. Troeboek (gebakken) . 42
80. Dadar (gewone Indische eierstruif). .. 42
81. Mata sapi (spiegeleieren) . . 42
82. Omelet met ham.. 43
83. Dadar-oedang ., . 43
84. Amé-kemoeté. . . . 44
85. Telor-kerrie kling .' . 44
86. Eieren met kerriesaus . 45
87. Telor asin (gezouten eendeneieren) .. 45
88. Tomaté-isi. . . 46

Sajoers (Indische soepen) en kerrie's.

89. Sajoer assem. . . 47
90. Sajoer assem tomaté.......48
91. Sajoer bajem . . .. 48

[IV:]

92. Sajoer boontjes, ook genaamd .Goelei boontjes" . 48
93. Sajoer kool . . 49
94. Sajoer lodèh-boontjes . 50
95. Sajoer lodèh . . . 50
96. Tetégé van boontjes. . 51
97. Toemis kool (variatie op No. 93) . . 51
99. Toemis boerenkool. . 52
99. Toemis jonge peultjes . 52
100. Piendang djagoeng . . 52
101. Piedang serani. . 53
102. Piendang tel or. . . 53
103. Piendang tiram. . 54
104. Piendang van visch . . 54
105. Piendang kétjap van visch . 55
106. Kerriesoep. . 55
107. Kerrie van gekookte eieren. . 56
108. Kerrie-ajam . 56
109. Kerrie tomaté . . 56
110. Kerrie ikan. . . 57
111. Kerrie met garnalen. . . 57
112. Kerrie kodja . 58

Sambelans en sambel gorèngs.

113. Sambel oelek. . 59
114. Sambel-oelek met kétjap - ook (of) met citroensap. 59
115. Sambel assem. . 59
116. Sambel àti (sambel van lever) . 60
117. Sambel-daging (sambel van vleesch) . 60
118. Sambel bawang. .. 60
119. Sambel-telor (sambel van eieren) . . 61
120. Sambel-boeboek dèndèng . 61
121. Sambel-boebaek ikan ... . 61
122. Sambel-boeboek katjang. ... 61
123. Sambel brandal. . .'. 62
124..Sambel badjak. 62

[V:]

Sambel badjak met vleesch. . 63
Sambel badjak van garnalen. . 63
Sambel badjak van ikan terie . . 63
Sambel badjak van dèndèng . 63
125. Sambel klappa mentah. . 63
126. Sambel serdadoe . 64
127. Sambel ketimoen (komkommers) . . 64
128. Sambel lobak (rammenas) . 64
129. Sambel poja . 65
130. Sambel petéh .. . 65
131. Sambel petis . 66
132. Sambel-boeboek kring (van garnalen) . .. 67
Variaties . 67
133. Sambel oedang baba (sambel van verschc garnalen) . 67
134. Sambel grèh of ook sambel terie . . 68
135. Sambel kemirie.. . . 69
136. Sambel katjang gorèng . . 69
137. Sambel goddok (van allerlei groenten) . . 69
138. Sambel selderij of sleddrie . 70
139. Sambel oelek tjabé idjoe. . 71
140. Sambel ikan-mérah (sambel van roode vischjes) . . 71
141. Sambel troeboek . . . . . 71
142. Sambel klappa (sambel van klapper) . 72
Variatie: Boeboek-klappa . . 72
143. Sambel djeroek (sambel van citroenen). . 72
144. Sambel gorèng van eieren. . . 72
145. Sambel gorèng lombok idjoe . . . 73
146. Sambel gorèng boontjes.. .. 73
147. Sambel gorèng pengantèn . . . 74
148. Sambel gorèng van tomaten. . .. . 74
149. Roedjak gobèt . .. . . .. . 75
150. Roedjak manis (zoete roedjak) ... 75

Verscheidenheden.

151. Djagoeng klappa. ...

VI

152. Lalap van tomaten. . . . 76
153. Djanganan. . 76
154. Gado-gado Betawie . .. . 77
155. .Lembaran van vleesch of kip. . 78
156 .Ajam-àpor (kip, gevuld met kruisbessen). . . 78
157. Djagoeng met oedang . 79
158. Eend, gevuld met appelmoes. . 80
159. Lelawar van eenige vleeschsoort (b. v. van varkensvleesch) 81
160. Frikadel djagoeng (gehakt van maïs) . .. 81
. (Hetzelfde met garnalen) . . 82
161. Seroendèng djagoeng . 82
162. Seroendèng .. . 83
163. Gefarceerde komkommers. ... 83
164. Gefarceerde lomboks (frikadel tjabé) 84
165. Kroepoek. . 85
166. Pisang gorèng . . . 86
167. Tèrong gorèng . . 86
168. Chutney .. . 86
169. Atjar tjampoeradoek (namaak Indisch zuur) . . 87
170. Atjar-ikan (zuur van gebakken visch, b.v. van ijbokking) 88
171. Atjar ketimoen (komkommerzuur) . .. 88
172. Bahmie (Chineesch-Indisch gerecht) . . 89
173. Tjap-tjaé . . . 90

Eenige Indische kwee-kwee's, gebak en lekkernijen.

174. Spekkoek. . . 91
175. Kwee talem . 92
176. Klapperkoekjes... . 93
177. Kwee adas . . 93
178 Kwee pisang . . 94
179. Kwee pisang gorèng . . 94
180. Kwee bidji-salak of poetri-mandie. . 94
181. Kwee Ondé-Ondé . . 95
182. Kwee prol nanas . " 96

VII

183. Kwee caras-caras ........ 96
184. Kwee-klepon . . . . . . 97
185. Wadjiek (kwee-wajé) . . . 97
186. Djagoengtaart (maïstaart). . . . . . . 98
187. Kwee poetri mandie........99
188. Djagoeng-klappa manis. ..' . 99
189. Dawet, ook "tjendol" genaamd (gestolde arrowroot
met klapper, melk, suiker).. .' 99
190. Ketan (kleefrijst) . . .' .' 100
191. Ketan-item (zwarte kleefrijst - variant) . . . 101

A. VOORBEELDEN VAN EENIGE EENVOUDIGE MENU'S
VAN INDISCHE RIjSTTAFEL. . 102, 103, 104

B. EEN UITGEBREIDER MENU (met meer gerechten) 104,


inhoud | vorige pagina