doorzoek de gehele Leestrommel
Leestrommel
Leestrommel

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

J.M.J. Catenius-van der Meijden: 'Kwée-kwée'
uit: Groot nieuw volledig Indisch kookboek Van Goor Zonen: Den Haag/Brussel, [zonder jr, eerste dr. 1902]


[842:]

Kwée lambangsari (ook Nogosari of Kwée-pisang genaamd)

Een half pond rijstmeel, santen van 1/2 klapper, een weinig zout, rijpe pisang-radja, pisang-bladeren.

De santen wordt met het meel dooreen gekneed. Snijd daarna de pisangs, over de lengte, in de helft door en deze weer in tweeën over de breedte. Van één pisang dus vier gelijke stukken. Omwikkel elk stuk met wat van het uitgerolde deeg en maak er vierkante pakjes van in pisang-bladeren. Deze koekjes worden gaar gestoomd in den koekoesan en smaken, als ze warm worden genuttigd, het lekkerst.

[843:] Kwée lapis djawa I

Een pond rijstmeel, santen van 3 geraspte klappers, 1 kopje lauw water, gekookte witte suiker-stroop, fijngestampte roode rijst, (of andere roode kleurstof).

Het meel wordt met de santen, die eerst gekookt wordt, dooreen gemengd. Als het beslag te dik is, voegt men er het kopje lauw water bij. Daarna roert men er de suiker-stroop door; hiervan de hoeveelheid naar smaak te bepalen Verdeel dan het beslag in tweeën en kleur de eene helft met de roode rijst rood. Neem daarna een wadjan, vul deze met warm water en doe hierin een basi kasar of vuurvaste diepe schaal (au bain Marie).
Deze schaal wordt gevuld met een laagje wit beslag, daarna. met een laagje rood beslag, en zoo, afwisselend, doorgaande. Elke laag moet eerst gaar zijn, vóór men er de volgende laag over giet.

[844:]

Kwée lapis djawa II

6 Kopjes rijstmeel, 1/2 kopje ketanmeel, 2 theekopjes dik gekookte santen, 2 theekopjes dik gekookte stroop van witte suiker, l kopje koud water, 1 theelepel zout, roode kleurstof.

Men maakt van bovengenoemde bestanddeelen een deeg, dat men door een neteldoekschen lap zeeft. Verdeel dit in twee helften, waarvan de eene rood wordt gekleurd en behandel het verdere gedeelte van dezen koek als hierboven, recept No. 843.


vorige pagina | inhoud | vorige pagina